Tidningsstöd, ja tack – om
det får en modernare form

SVERIGE | Gemensamma pengar | Kommentar | Om press- och tidskriftsstödet | 2 april 2010

I sak är det bra med ett stöd till tidningar och tidskrifter. Det kan och ska ge fler utrymme i samhällsdebatten. Men stödets utformning behöver moderniseras.

Tycker jag att vi ska ha ett stöd till tidningar och tidskrifter? I ett idealsamhälle skulle de förstås klara sig på egen hand, men jag tycker nog att vi bör ha råd att se till att även sådana som inte har några starka intresseorganisationer eller medieföretag bakom sig har möjlighet att ge ut tidningar och tidskrifter.

Nu är det klart att jag talar i egen sak. Jag har drivit en tidskrift som under en period hade kulturtidskriftsstöd. Jag har som frilansande journalist sålt artiklar till tidningar med presstöd. Jag tvekar inte en sekund att söka stöd för Popöga om jag tycker att det kan ge mig förutsättningar att göra en bättre nyhetsplats.

Stödet till tidskrifter är relativt lågt penningmässigt. För 18 miljoner får vi ganska mycket tillbaks. Stödet är fortfarande ålderdomligt på så sätt att den tryckta tidskriften är norm, men i och med att nättidskrifter också börjat få stöd tycks det finnas en vilja att tänka om när det gäller hur en kulturtidskrift ska se ut. Återigen talar jag i egen sak, jag har ingen plan på att ge ut en papperstidskrift utan ser webben som den naturliga arenan att verka på, och skulle jag söka stöd idag så skulle det vara det för en nättidskrift.

Ett problem är att att en så överväldigande stor del av stödet går till tidskrifter som ges ut med Stockholm som bas. Stödets mål att det ska "bidra till en mångfald åsikter" riskerar att inte uppnås. Så brett är inte Stockholms kulturliv och så vitt är inte stadens samhällsdebattklimat att det inte finns en uppenbar fara i att innehållet i de skilda tidskrifterna blir relativt likriktat.
Återigen ska jag erkänna att jag talar i egen sak då jag själv inte verkar med Stockholm som bas. Kanske skulle jag ändra åsikt om jag flyttade dit.

I stort är jag ändå för ett fortsatt kulturtidskriftsstöd, men jag önskar mig en mer modern syn på vad en kulturtidskrift är och en fortsatt diskussion om vem som ska bedöma dess kvalitet.

När det gäller presstödet är jag mer tveksam till hur det ser ut idag. Det är extremt inriktat på gammaldags nyhetsförmedling i tryckta tidningar. Dels för att man för att överhuvudtaget kunna söka stöd måste ge ut en papperstidning. Dels för att det dessutom ges stöd till att distribuera dessa papperstidningar.

Skulle man tänka om och ge stöd åt lokala nyhetstidningar på webben så är jag säker på att vi skulle kunna få ut betydligt mer av våra gemensamma pengar. Fler små ännu mer lokala tidningar/nyhetssajter skulle kunna startas och därigenom skulle vi kunna få en ännu mer "allsidig nyhetsförmedling och opinionsbildning".

Återigen skriver jag i eget syfte. Jag skulle inte ha en chans att starta en tryckt dagstidning, men en lokal nyhetstidning på nätet skulle jag definitivt kunna tänka mig att driva med rätt förutsättningar.

I samband med det vill jag också se en rejäl modernisering av synen på vad en dagstidning är. Jag tycker att webbresurser som i första hand använder sig av rörlig bild och ljud också borde kunna få del av våra gemensamma pengar i form av ett förändrat presstöd.

Det får inte heller gå slentrian i presstödet. Kanske bör det vara tidsbegränsat så att den som ger ut en dagstidning verkligen anstränger sig för att hitta andra sätt att finansiera driften än att anpassa utgivningen efter de krav som ger presstöd.

Läs mer om stödet till tidningar och tidskrifter
Om Hjälmarens Tidnings avdelning Gemensamma pengar

Urban Århammar

Hem

© Hjälmarens Tidning 2010