Anders Nilsson och Julia Fries, Teater KAnders Nilsson och Julia Fries, Teater K
Anders Nilsson, Teater KJulia Fries, Teater K

För Julia och Anders är
inte scenen det centrala

KATRINEHOLM | Intervju | Teater | Julia Fries och Anders Nilsson, Teater K | 29 april 2010

Julia Fries och Anders Nilsson i Teater K agerar båda två på scenen. Men det är inte det är som är centralt för dem. Det är istället att gestalta och kommunicera. Process är ett ord som återkommer när de talar.
– Det är processer vi är intresserade av, säger Julia Fries.

För en liten fri teatergrupp som Teater K som vanligtvis jobbar i projektform består vardagens arbete av mycket mer än bara drama. Det får jag bekräftat när jag träffar Julia Fries och Anders Nilsson i Teater K:s lokal i Dans- och teaterhuset.
– Ofta är det ju så att vi har en massa kontakter som ska tas angående olika projekt, förklarar Anders Nilsson. Det kan vara planering av saker vi har framför oss. Och sen är det ju administration och ekonomi. För vi gör allting själva.
– I dag kommer jag att söka pengar för ett projekt som vi haft i flera år, men som vi behöver söka nya pengar för varje år, konkretiserar Julia Fries.

Den ekonomiska osäkerheten som projektarbeten innebär har de lärt sig att hantera och ser istället fördelarna med arbetsformen.
– Det vi gör är att vi formar vårt arbete från år till år och gör just det som vi vill göra, säger Julia.
– Och vi jobbar bara med människor som vi har förtroende för, menar Anders. Det är det stora fördelar med. Det blir effektivt, man drar åt samma håll.

Både Anders och Julia är skådespelare i olika föreställningar som Teater K sätter upp, men själva agerandet är inte det allra viktigaste med teatern för dem.
– Faktiskt var det inte det som fångade oss, funderar Anders. Varken jag eller Julia är egentligen i första hand intresserade av teater för teaterns skull, utan vi är intresserade av att utforska och arbeta med vissa ämnen. Eftersom de ämnena ofta handlar om sociala frågor så tycker vi att det gestaltade språket är ett väldigt effektivt sätt att processa ämnen på tillsammans med andra människor. Så att man får någonting att hända både när man förbereder, presenterar, fördjupar frågeställningar och när man sedan möter människor. Vi jobbar ju mycket interaktivt med publik.

– Vi jobbar mycket med drama och använder teatern som språk, ett sätt att kommunicera och växa, fyller Julia i. Jag är dramapedagog och håller på med psykodrama så det är också mycket personlig utveckling det handlar om.
– Nu är vi båda på scen men det hade vi egentligen inte något större intresse av från början, avslöjar Anders. Jag har bara skrivit och regisserat tidigare. Det finns ju många som har andra ingångar till teatern än vad jag har haft. Jag har velat titta på saker, undersöka saker, berätta saker medan många har drivkraften att vara på scen och synas.

Teatern har flera olika föreställningar i gång.
– Vi har en föreställning som vi spelar ganska mycket som heter "Klara Och Magnus, En Kärlekshistoria?", säger Julia. Den har funnits i snart tre år och handlar om en tjej som går in i en misshandelsrelation. Det är en ganska kort pjäs. En monolog som jag gör, och så håller vi tillsammans en workshop där vi också agerar och processar pjäsen där publiken får vara aktiv och påverka och förändra saker.
– Den är fortfarande jättekul att spela för det blir väldigt ofta spännande möten med de människor som vi har som publik, menar Anders.

– Sedan har vi "Mannen Bakom Masken" som är en pjäs som Anders har skrivit och har fokus på den manliga könsrollen, om en man som går igenom en process med sig själv, fortsätter Julia.
– Den har varit klar i över ett år, men den har vi inte hunnit börja marknadsföra än, förklarar Anders. Jag ser fram emot att möta män kring den här frågan. Ser man hur man har formats av sin könsroll och är man intresserad av att göra sig friare från den?

Det arbete som Teater K gjort tidigare lever också vidare på olika håll.
– Vi gör pedagogiska uppdrag och har projekt, berättar Julia. Ett som heter "Kurage" där vi jobbar med hedersrelaterat våld tillsammans med ungdomar. Det var Anders som startade det för fem år sedan och det har vi fortsatt med. De själva processar de här frågorna om mänskliga rättigheter och jämställdhet och heder och sedan är de ute och spelar på konferenser för socialarbetare, lärare och för andra ungdomar på skolor.
– Det är jättekul att jobba med dem, myser Anders. De har blivit duktiga och det har hänt mycket med dem under de här åren. De har vidgat sitt livsutrymme. Det är fint att se.

Julia och Anders syns inte så mycket hemma i Katrineholm. Istället turnerar de mycket i andra delar av landet. Bland annat har de gjort väldigt många skolföreställningar i Gästrikland. Även om Julia och Anders tycker att det förstås skulle vara smidigare att göra mer hemma så tycker de att det fungerar bra att ha Katrineholm som bas.

Just nu jobbar Teater K faktiskt hemma i Katrineholm med det treåriga projektet "Framtid Nu" som behandlar ungdomars tankar om framtidens samhälle. Inom ramen för det projektet bjuder de den 6 maj in till ett framtidsvisionsseminarium, den 10 maj gästspelar Teater Barbara med sin föreställning "Frossa" och den 18 juni blir det en stor allkonstföreställning på torget.

Anders Nilsson och Julia Fries berättar mer om "Framtid Nu" i det här webb-tv-inslaget.

Urban Århammar

Titta | Teater K | Hem

© Hjälmarens Tidning 2010