Ulf Blomdahl

Kulturskolor kan bli vinnare
om de möter jagets kul-krav

KATRINEHOLM | I publiken | Kultur | Konferens om ungdomars kulturvanor | Musikens Hus | 31 augusti 2010

Kulturskolorna har alla möjligheter att bli vinnare om de förstår att möta dagens individualiserade ungdomars krav på att ha kul och få möjlighet att vara unika. Det menade forskaren Ulf Blomdahl i sitt föredrag i Musikens Hus.

Puffimok kallas det och står för "Personlig utveckling för framtiden i musik- och kulturskolor". Det är ett projekt som fått ett stöd om 9,8 miljoner kronor via Europeiska socialfonden och ger anställda inom musik- och kulturskolor i Sörmland, Östergötland, Örebro och Västmanland möjlighet att fortbilda sig via en rad olika kurser och konferenser. Idag var det Katrineholms tur att vara värd för en sådan konferens. I Musikens Hus var temat ungdomars kultur- och fritidsvanor och forskarna Ulf Blomdahl och Thomas Fürth höll föredrag. Även Torgny Sandgren från Ungdomsstyrelsen skulle ha deltagit men tvingades ställa in på grund av sjukdom.

Ulf Blomdahl har under många år forskat kring ungdomars fritidsvanor och föreläste under rubriken "Utan spaning ingen aning" där han pekade på några tydliga förändringar i ungdomars sätt att vara och tänka som kulturskolorna måste förhålla sig till för att kunna fortsätta vara attraktiva för dessa ungdomar. Till exempel slog han hål på myten att det är lättare att få ungdomar att fortsätta vara aktiva i högstadie- och gymnasieålder om man får dem att börja tidigt som barn. Något sådant finns det inget stöd för i forskningen vare sig det gäller idrott eller kultur.

Blomdahl pekade också på att ungdomars attityd till fritid är att den är det som ger livet värde – inte skolan, och att den här värdeförskjutningen också kan ses i vuxenvärlden där arbetet blivit mindre viktigt och fritiden det som ger livet mening. Detta för att fritiden erbjuder större utmaningar och möjligheter till eget skapande samt erbjuder större frihet och fler valmöjligheter.

Om kulturskolorna kan möta dessa krav på frihet och valmöjligheter kan de bli vinnare. Men då måste dessa också kunna förhålla sig till den så kallade differentiering och individualisering som Blomdahl förklarade. Differentiering är den ofantliga mängd stilar som finns att välja bland inom varje enskilt område – från träningsformer via kampsporter och dans till körsång. Människor och kanske speciellt ungdomar idag vill vara unika enligt Blomdahl och väljer sina aktiviteter efter den önskan.

Han kopplade detta till individualiseringen – att idag är det "jag" som gäller, inte "vi" – utan att göra någon djupare värdering av denna attitydförändring. Däremot menade Blomdahl att man måste anpassa aktiviteter efter detta och tog den legendariske handbollstränaren Bengt "Bengan" Johansson som exempel. "Bengan" menar att det inte längre går att träna ett helt handbollslag kollektivt hela tiden. Man måste ge individen utrymme att få vara unik. Samma tendens kan förklara svårigheterna att rekrytera sångare till körer. De körledare som upptäckt individualiseringens effekter har börjat öva olika stämmor för sig och ge solister allt större utrymme för att tilltala "jaget".

Att ha kul är också något kulturskolorna bör förhålla sig till, enligt Blomdahl. Enligt forskningen är det nämligen så att det där "att ha kul" är det absolut viktigaste för ungdomar, oavsett om de går i kulturskolan, tränar någon idrott eller engagerar sig kyrkligt. Men även kulkraven påverkas av individualiseringen och ser väldigt olika ut för olika "jag". För någon kan "att ha kul" vara att få chansen att öva på sitt instrument via kulturskolan varje dag, för någon annan med en helt annan ambitionsnivå kan det räcka med en halvtimme i veckan.

Ulf Blomdahl menade att man bör förstå att det inte finns några homogena grupper, utan istället förhålla sig till de individuella kul-kraven. Gör man inte det så kommer inte kulturskolornas elever att protestera högljutt för att de inte får göra det de tycker är kul. Nej, de kommer att en efter en försvinna i tysthet till någon av alla de andra stilarna och aktiviteterna som finns att tillgå i differentieringens tidevarv.

Efter lunchen höll Thomas Fürth sitt föredrag med rubriken "Ungas framtidsdrömmar – om nya värderingar och livsstilar".

Urban Århammar

Hem

© Hjälmarens Tidning 2010