Noterat från kommunfullmäktige

KATRINEHOLM | Notiser | Politik | Kommunfullmäktiges sammanträde | Safiren | 18 maj 2010

Tio miljoner extra till bildningsnämnden
Kommunfullmäktige beslutade vid gårdagens sammanträde att skjuta till tio miljoner kronor till bildningsnämnden. Nämndens ordförande Anneli Hedberg (s) översatte i talarstolen denna siffra med 25 lärartjänster. Detta behov av nyanställningar kan verka märkligt då Katrineholms kommun nyligen varslat 26 lärare om uppsägning. Hedberg förklarade att de flesta lärarna som varslats finns på Duveholmsgymnasiet där elevantalet minskat och kommer att fortsätta göra så.

De 25 nya lärarna behövs, enligt Hedberg, för att möta behovet från de nyanlända barn från andra länder som kommer till Katrineholm. Hittills har 66 barn kommit till Katrineholm bara i år, och i den nya beräkningen tror man att minst 190 flyktingbarn till kommer att anlända under året. Dessa kommer att behöva andra typer av lärare, men Hedberg hoppades ändå att man skulle kunna placera om så många som möjligt av de varslade dit där behoven ökar.

Ingen som gick upp i talarstolen var emot förslaget att ge tio nya miljoner till bildningsnämnden. Ändå blev det en lång debatt som mest verkade handla om att positionera sig inför det kommande valet. Friskolor, vårdnadsbidrag och lärarlegitimationer var saker som debatterades. Diverse slag för bröstet om vilka som varit bäst på att prognostisera behovet av resurser inom bildningsnämnden i respektive budget hanns också med i den lätt urspårade debatten där Ewa Callhammar (fp), Anneli Hedberg (s), Gudrun Lindvall (mp), Erik Liljencrantz (m) och i viss mån Joha Frondelius (kd) alla bidrog till att diskussionen kring punkt nummer tolv blev något helt annat än vad som berördes i ärendebeskrivningen.

Val av logistikrepresentant blev genusdebatt
Erik Hellqvist entledigades som kommunal styrelserepresentant i bolaget Katrineholm Rail Point AB och ersattes av Owe Svensson, men inte förrän en stundom hetsig debatt rullat i fullmäktige. Katrineholm Rail Point AB är det bolag som sköter driften av terminalen vid logistikcentrum. Bolaget ägs av Katrineholms kommun, Sörmlast AB och Svensk Logistikpartner AB. De tre ägarna har två styrelserepresentanter var. Kommunen representeras även av Anders Thörnström, som också är styrelseordförande i KRPAB.

Ingen opponerade sig mot utnämningen av Owe Svensson, men Gudrun Lindvall (mp) var en smula syrlig mot hans cv där Svensson beskriver sig själv bland annat som grillkung, jägare, sörmlandsnollåtta och djurgårdare. Hon menade att detta var ett typiskt val i Katrineholm när det gäller utnämningar på den tekniska sidan och önskade sig en annan typ av kompetens i framtiden, en kvinnlig kompetens. Sedan följde en typ av genusrelaterad replikväxling mellan Lindvall och främst kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (s), men där även Lars Härnström (m) yttrade sig och där just ordet kompetens haglade.

Debatt om parboende inom äldreomsorgen slirade till
Ewa Callhammar (fp) och två av hennes partikamrater hade lämnat in en motion om att äldre par ska få leva tillsammans. Kommunfullmäktiges debatt kring den blev nästan farsartad. Alla var rörande överens om att äldre par ska få möjlighet att leva tillsammans, även när en av dem hamnar i behov av äldreomsorg. Ewa Callhammar ville då att detta ska uttryckas tydligt från kommunens sida i vad hon kallade en parboendegaranti.

Vård- och omsorgsnämndens ordförande Monica Johansson (s) menade att detta redan är infört i praktiken. Alla som vill har möjlighet att få bo ihop inom äldreomsorgen, även om det bara är den ena maken som har ett vårdbehov. Torgerd Jansson (s) hävdade att en skrivning om parboendegaranti till och med skulle kunna försvåra det tunga beslutet att INTE flytta med till ett boende för de makar som inte orkar bo tillsammans när den ena parten drabbas av till exempel demens.

Kommunstyrelsens förslag till beslut var att motionen skulle anses besvarad i och med att vård- och omsorgsnämnden yttrat sig om den, ett beslut som också fick majoritet i kommunfullmäktige. Men innan dess hann debatten slira till ordentligt. Ewa Callhammar fastnade gång på gång i att det inte står på någon kommunal hemsida att makar kan få bo ihop inom äldreomsorgen. Monica Johansson pratade om populism och Gudrun Lindvall (mp) hängde på. Göran Dahlström (s) började svamla om gamla bandyspelare och hamnade i ett mediokert replikskifte med Callhammar där båda får anses vara lika sliriga i debattekniken.

Dahlström svarade om mindre arrangemangsbidrag
Kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (s) svarade på en så kallad allmänhetens fråga som ställdes av Lia Karlsson. Frågan rörde de bidrag på upp till 50.000 kronor som kommunstyrelsens ordförande har möjlighet att ta beslut om på delegation, alltså som han eller hon kan bestämma om på egen hand.

Dahlström menade att detta är en viktig del i kommunens strävan att ge stöd till föreningar och näringsidkare som vill genomföra arrangemang och projekt som är bra för Katrineholm, men där arrangörerna inte har möjlighet att planera så långt i förväg att de kan komma in med sin ansökan innan den kommunala budgeten läggs. Han menade att den här beslutsordningen är viktig för flexibilitetens skull. Ifjol togs 18 sådana beslut om totalt sett ungefär 300.000 kronor, varav den högsta summan gick till allsången på Djulö. Den fick maximala 50.000 kronor.

Urban Århammar

Hem

© Hjälmarens Tidning 2010