Raka frågor på Resurscenter
fick glidande politikersvar

KATRINEHOLM | I publiken | Politik | Politikerutfrågning om handikappomsorgen med mer | Resurscenter | 1 september 2010
Medverkande: Bengt Andersson (m), Monica Johansson (s), Anita Karlsson (c), Glenn Rindhoff (v)

Politikerutfrågningen på Resurscenter igår innehöll många raka frågor, men inte lika tydliga svar från de fyra partiers företrädare som ställde upp och kom till mötet.

Igår anordnades en politikerutfrågning på Resurscenter i Nävertorp där frågorna naturligt nog mest handlade om funktionshindrades situation. På plats fanns fyra partiers företrädare medan folkpartiet, kristdemokraterna och miljöpartiet av någon anledning skolkade från politikermötet. På plats fanns också Suzanne Ernrup som agerade något av moderator under utfrågningen. Hon förmedlade också några frågor som kommit in skriftligt, men för det mesta ställde de närvarande sina egna raka frågor. Svaren de fick var dock ofta av den typiskt undanglidande politikersorten.

Ett konkret svar gavs av vård- och omsorgsnämndens ordförande Monica Johansson (s) som på frågan om den varierande kvaliteten på maten lovade ta kontakt med kommunens kostchef och diskutera vidare. Både Anita Karlsson (c) och Glenn Rindhoff (v) menade att maten borde vara närproducerad och lagad från grunden – inte bestå av importerad färdigkokt potatis och färdigkryddade köttfärsrätter – men ingen gav något löfte om att det verkligen kommer att bli så. Monica Johansson tog också chansen att påstå – vilket verkar vara en mycket medveten taktik från socialdemokrater – att kommunens ekonomiska möjligheter att genomföra förbättringar hänger samman med hur det går i riksdagsvalet och menade då förstås att om socialdemokraterna kommer i regeringsställning kommer kommunerna att få mer pengar.

Ungefär samma argument använde Johansson för att hävda att hennes sida vill öka personaltätheten på kommunens gruppboenden, medan Bengt Andersson (m) slog tillbaks och menade att alliansen minsann vill öka personaltätheten ännu snabbare. När det gällde andra ekonomiska spörsmål om exempelvis pension och sjukresor sköt de lokala politikerna frågorna ifrån sig med hänvisningen att de ligger på nationell eller landstingsnivå. Men de fyra närvarande var ändå rörande överens om att avgifterna i möjligaste mån inte ska höjas, och att den lokala habiliteringsersättning som finns i Katrineholm ska behållas – om än kanske i förändrad form.

Många frågor handlade om tillgänglighet. Till exempel framfördes åsikterna att det finns för få övergångsställen i Nävertorp, att det är svårt för funktionshindrade att ta sig över gatan där det inte finns övergångsställen på grund av de höga trottoarkanterna samt att det var bättre när gång- och cykelbanor delades av med en klart markerad vit linje. Alla dessa synpunkter lovade politikerna ta med sig till de ansvariga.

När det gäller övrig tillgänglighet, exempelvis felplacerade dörröppningsknappar vid biblioteket, så fick Resurscenters besökare rådet att "säg till, tjata och påpeka" av Bengt Andersson (m). Monica Johansson (s) fyllde i med förklaringen att många hus i Katrineholm är byggda på 1940- och 1950-talen innan man ens började tänka på att anpassa bostäder och offentliga utrymmen med tanke på att det finns många med olika funktionshinder. Hon förklarade också att man från politikernas håll exempelvis håller på att titta på torgets utformning i kommunstyrelsen. Men både Johansson och Andersson la in brasklappar om att all handikappanpassning är väldigt dyr. Det påstods också vara skälet till att rampen till kommunhuset Gröna Kulle ännu inte har byggts trots att den ursprungligen fanns med i budgeten för 2010.

Urban Århammar

Hem

© Hjälmarens Tidning 2010