Workshop om Lokstallarna i Musikens Hus

Ungdomar och politiker hade
workshop om Lokstallarna

KATRINEHOLM | I publiken | Samhälle | Framtidsverkstäder om demokrati och Lokstallarna | Musikens Hus | 18 september 2010

I två dagar har ungdomar, politiker och tjänstemän träffats för att lära sig mer om demokrati och ha workshops för att fram hållbara idéer om Lokstallarnas framtida innehåll.

Under torsdagen och fredagen mötte ungdomar politiker och tjänstemän för att lära sig mer om demokrati och vilka rättigheter och möjligheter ungdomarna själva har att påverka. Dessutom har de samarbetat i workshops för att ta fram idéer om vad det blivande ungdomskulturcentrat Lokstallarna ska innehålla för aktiviteter och hur dessa konkret ska gå att genomföra. Det hela ingick i det stora barn- och ungdomsprojektet som pågår i kommunen, under den del som syftar till att ge ungdomar inflytande över och delaktighet i vad som finns att göra under fritiden.

Under torsdagen deltog ett 30-tal ungdomar och på fredagens workshops var ett 20-tal med i Musikens Hus där också kommunala tjänstemän och politiker fanns på plats. Från politikerhåll var det kultur- och turismnämndens ordförande Cecilia Björk (s), bildningsnämndens ordförande Anneli Hedberg (s) och vård- och omsorgsnämndens andre vice ordförande Bengt Andersson (m) som var med.

Fredagen inleddes med en föreläsning av Anette Dalqvist från DemokratiAkademin, ett nätverk som sorterar under föreningen Ordfront. Hon berättade om demokrati och ungdomars rättigheter och möjligheter att själva påverka. Dalqvist menar att ungdomarna i Katrineholm är representativa för svenska ungdomar i det att de har ganska diffusa begrepp om sina egna chanser att vara med och utforma sin framtid, om hur den lokala politiken styrs och inte minst om hur stor del av de skatter som de själva eller deras föräldrar bidrar med som faktiskt stannar i kommunen. Efter att Dalqvist och de olika grupperna vid borden utrett vad politik är och vad som är viktigt för oss personligen, och hur tätt sammankopplade individens olika behov är med politikens villkor så började själva workshop-arbetet.

Grupperna fick utgå från en ganska avancerad framtidsvision om Lokstallarna där Katrineholm har utvecklats till Sveriges bästa kommun för unga, där det finns något att göra för alla i Lokstallarna varje dag, där det alltid händer något nytt och spännande, där alla idéer tas på allvar och går att genomföra, där alla kommunens ungdomar går till Lokstallarna för att ha kul. Uppgiften var då att ta fram ett antal händelser eller inslag som lett fram till detta fantastiska ungdomskulturklimat via en metod kallad "Möjligheternas bord". Sedan sammanställdes de olika gruppernas förslag via postit-lappar för att samlas under ett antal rubriker. Dessa rubriker användes så i nästa steg av arbetet när grupperna hade att börja arbeta med projektplaner för hur aktiviteterna rent konkret ska gå att genomföra.

Det var synnerligen inspirerande att se det allvar som ungdomarna tog sig an uppgiften med, och jag hoppas verkligen att Lokstallarna-projektet genomförs hela vägen ut. Men jag är nog inte ensam om att vara lite bränd av hur Gamla Palladium hanterades. Det ungdomskulturhuset som så lägligt invigdes för fyra år sedan inför förra valet skulle ju också bli ett fantastiskt lyft för ungdomskulturen i Katrineholm. Det blev det väl också till en början, mest beroende på att det fanns en mycket aktiv och engagerad grupp arrangörer i den ungdomskullen som gjorde Gamla Palladium levande. Men snart nog verkade kommunpolitikernas intresse för huset tyna bort, arrangemangen blev också färre allteftersom huset förföll och det inte gjordes några nödvändiga nyinvesteringar. När så delar av taket rasade in tvärdog allt som hade varit Gamla Palladium.

Jag har också sett prov på hur illa kommunikationen mellan kulturförvaltningen och Inferno-folket tycks fungera. Så kan man inte ha det i en liten kommun som Katrineholm. Alla krafter som finns måste förstås engageras i ett projekt som Lokstallarna om det ska bli lyckat. Jag hoppas förstås att det ska göra det, och jag är försiktigt positiv. Det verkar finnas en stor entusiasm bland kommunanställda och de ungdomar som var med i Musikens Hus. Men det kräver också att kulturförvaltningens högsta tjänstemän och kommunens toppolitiker ställer sig bakom projektet hela vägen. De får inte nöja sig med att bygga en skatepark och sedan tycka att det räcker. Det måste finnas en vilja att hela tiden utveckla och förändra Lokstallarna efter nya ungdomskullars önkemål och behov för att det ska bli den där fantastiska arenan för ungdomskultur.

Urban Århammar

Anette Dalqvist, DemokratiAkademinWorkshop om Lokstallarna i Musikens HusLokstallarna i KatrineholmWorkshop om Lokstallarna i Musikens Hus

Hem

© Hjälmarens Tidning 2010