Nedtonat lokalt valprogram
från socialdemokraterna

VINGÅKER | Kommenterat | Politik | Inga vidlyftiga löften i valmanifest | Vingåker | 1 september 2010

När partiets mer profilstarka företrädare säger dumheter är det klokt av Vingåkers lokala socialdemokrater att hålla en mer lågmäld ton i sitt valprogram, men samtidigt gör det att visionerna blir svåra att upptäcka.

Det är nog en bra idé att hålla valprogrammet så lågmält och nedtonat som socialdemokraterna i Vingåker gör. Partiets företrädare i Stockholm verkar ju tävla om att häva ur sig grodor – med Carin "Butler" Jämtin och Thomas "Genomsvettig" Bodström som två katastrofala exempel. Att de lokala politikerna ger intryck av att leva i verkligheten är nog en bra taktik som motpol till detta. Ändå saknar jag de tydliga visionerna i Vingåkers socialdemokraters manifest inför kommunalvalet. Ibland får jag känslan av att samarbetet mellan socialdemokrater och moderater i Vingåker gått aningen för långt, att deras ideologiska skillnader bara är retoriska numer. Som väljare vill jag ha tydligare alternativ att göra mitt val mellan.

Det är ju bra att man kan samarbeta över partigränserna, speciellt i en liten och utsatt kommun som Vingåker. Självklart är det en grundförutsättning att man har ordning på ekonomin i kommunen, men om det aldrig finns utrymme för större politiska visioner i detta ordningsamma tänkande så skulle man kunna hävda att vi lika gärna kan lämna över all makt till tjänstemännen. Ett sådant Vingåker tror jag inte någon vill ha, självklart ska styret av kommunen utgå från invånarnas vilja via de folkvalda.

Så finns det några tydliga visioner om vad Vingåker ska vara för en kommun i socialdemokraternas valprogram? Nja, jag har lite svårt att hitta dem. "Möjligheter" tycks vara det nyckelord som socialdemokraterna använder i årets valrörelse och "Möjligheternas Vingåker" kallas programmet. Bland det första som tas upp är att en socialdemokratisk regering skulle ge Vingåker många miljoner mer i statsbidrag. De egna uttalade satsningarna är inte så många och inte så vidlyftiga. De siffror som nämns är en satsning om tio miljoner på skollokaler under mandatperioden, tre miljoner för att antalet vuxna i skolan ska bli fler samt en viss ökning av personaltätheten inom äldreomsorgen för drygt två miljoner. Utöver det kommer inrättandet av en tjänst som "integrationslots" och en som "socialbibliotekarie" bland de konkreta förslagen.

Den del i programmet som antagligen granskas hårdast av potentiella väljare i de så kallade ytterområdena är den som behandlar landsbygdsutveckling. Efter skolnedläggningarna lär socialdemokraterna ha förlorat förtroende på landsbygden, speciellt i Österåker och Baggetorp. Jag tror nog att man kan utveckla tätorterna utanför centralorten även utan skola, men det blir förstås svårare utan den naturliga samlingspunkten. Så vad vill socialdemokraterna med Vingåkers landsbygd? Jo, de vill "arbeta för att bevara och utveckla" den genom att "utveckla förutsättningarna för service i ytterområdena", detta för att "alla tätorter gör Vingåker levande".

"Balans i ekonomin", "god miljö", "möjligheter till en aktiv fritid", "god psykiatrisk omvårdnad" är andra lösryckta citat ur valprogrammet som antyder att det är relativt allmänt hållet och väldigt försiktigt. Att inte ge en massa vidlyftiga löften är nog klokt – åtminstone i ett så kort perspektiv som en mandatperiod är – men det gör också att åtminstone jag har svårt att hitta svar på vad socialdemokraterna egentligen vill att Vingåker ska vara för en typ av kommun i det längre perspektivet.

Urban Århammar

Hem

© Hjälmarens Tidning 2010